21-11-2023

Hoogste piek van schurft in jaren

Zoals je misschien al wel in het nieuws hebt gezien of gelezen, is er een hevige schurftuitbraak in Nederland. Het aantal personen met schurft klachten neemt enorm toe. GGD roept om die reden ook speciale spreekuren voor patiënten met schurft in het leven. Het blijft soms een lastig onderwerp om over te praten, daarom wil Nationale Apotheek jou snel, makkelijk en vooral discreet helpen.

Medicijnen |

Wat is schurft?

Schurft (ook wel scabiës genoemd) is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijten. Dit zijn kleine beestjes die gangetjes in de huid graven en daar eitjes leggen. Als deze eitjes uitkomen, kruipen de nieuwe mijten weer verder en leggen na twee weken weer nieuwe eitjes.

Schurft zelf kan geen kwaad, maar kan wel als heel vervelend worden ervaren en heel besmettelijk. Je kan al schurft krijgen als je langer dan 15 minuten in aanraking komt met iemand die schurft heeft. Maar ook als je op dezelfde bank zit of in hetzelfde bed slaapt als iemand die schurft heeft. Iedereen kan schurft krijgen.

Hoe herken je schurft?

Schurft zorgt vooral voor heel erg veel jeuk. Dit komt door de afweer van je lichaam tegen de poep van de schurftmijt. Je huid kan gaan schilferen door de gangetjes. De jeuk kan overal zijn, vaak zie je de rode huid met bultjes op warme, vochtige plekken op je lichaam zoals vingers, tenen, liezen en oksels. De jeuk en rode huid zijn het meest voorkomende symptomen van schurft.

Na besmetting ontstaan deze klachten na 2 tot 6 weken. Je moet er dus op tijd bij zijn als iemand in je omgeving schurftsymptomen heeft. Beginnende schurft kan je bijna niet zien.

Hoe behandel je schurft?

Schurft gaat helaas niet vanzelf weg. Je moet je daarom behandelen met een middel tegen schurft. Je smeert je in met crème of gel, zoals Loxazol en Permetrine van 30 gram. Dit is zonder recept te krijgen, dus je hoeft hiervoor niet langs de huisarts.


Hiermee smeer je je in de avond in op een droge, schone en koele huid. Eerst douchen mag, maar je moet minstens één uur wachten met insmeren om de huid goed te laten afkoelen om te voorkomen dat het middel teveel wordt opgenomen.

Je brengt dit aan op je gehele lichaam: vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen, inclusief handpalmen. Je hoeft je gezicht niet in te smeren, tenzij daar schurftplekken zichtbaar zijn. Besteed speciale aandacht voor het insmeren van plaatsen als vingers, tenen (ook onder je nagels), polsen, oksels, liezen uitwendige mannelijke genitaliën en billen. Laat de crème of gel 8 tot 12 uur inwerken, was je grondig en trek schone kleren aan. Deze behandeling kan je na 7 tot 14 dagen herhalen als dit nodig is.


Heb je huisgenoten? Zorg dat zij zich ook volledig insmeren, ook al hebben zij (nog) geen last van schurftplekken.

Wat kost de behandeling tegen schurft?

  • Een tube crème Loxazol van 30 gram kost €16,81

  • Een tube gel Permetrine van 30 gram kost €16,81


Je hebt vaak twee tubes nodig voor een behandeling. Deze crèmes zijn vrij verkrijgbaar, dus je hoeft niet eerst langs de huisarts voor een recept. Je kunt dit makkelijk bij Nationale Apotheek aanvragen via de app. We sturen dit gratis en discreet op naar je woonadres.


Uit feedback blijkt dat schurft patiënten de crème (Loxazol) de voorkeur geven boven de gel (Permetrine), omdat deze beter smeert.


Als je niet wil smeren of als je een allergie hebt, zijn er ook nog tabletten ter behandeling van schurft. Dit is een eenmalige dosis, soms wordt dit herhaald als de infectie zeer ernstig is. Hiervoor heb je wel een recept nodig bij de huisarts:

  • Stromectol (3mg) 

  • Ivermectine (3 mg) - Is tijdelijk minder goed leverbaar

Ben je zwanger?

Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om je daar goed te laten informeren.

Wat moet je nog meer doen?

Was al het beddengoed, je handdoeken en de kleding wat je de afgelopen dagen hebt gedragen op minstens 60 graden. Wat je niet zo heet kunt wassen, stop je in een plastic zak die je goed dicht knoopt. Na 3 dagen kan je deze volgens het juiste wasprogramma wassen. Droog je na de behandeling af met een schone handdoek, trek schone kleding aan en informeer je omgeving waar je huidcontact mee hebt (gehad).


Voor meer informatie over schurft kan je vinden op thuisarts.nl. Dit is een betrouwbare en makkelijke website waar goede informatie te vinden is.

Ook interessant voor jou

App
Avatar

Apotheek in je broekzak

Bestel jij vaak spullen online en laat je het thuisbezorgen? Hartstikke makkelijk, toch? Dat kan ook met je medicijnen. Hoef je niet meer de deur uit om vervolgens in een dikke rij van zieke mensen aan te sluiten bij de apotheek. Dat kan sneller en relaxter.

Nationale Apotheek
Avatar

"Dezelfde medicijnen, maar dan makkelijk"

Marc van Loenhout is apotheker en eigenaar van Nationale Apotheek. Hij legt uit waarom hij Nationale Apotheek als online apotheek is gestart in plaats van weer een reguliere apotheek om de hoek te openen.